15 tipov ako použiť sódu bikarbónu v kuchyni

Sóda bikarbóna alebo ako ju často ľudia volajú Jedlá sóda má všestranné použitie. Spísala som pre vás pár tipov ako ju v domácnosti používam ja. A naozaj ju používam denne.

1. Namiesto kypriaceho prášku do pečiva používam zmes sódy bikarbóny (2 diely), vínanu draselného (1 diel) a kukuričného škrobu (1 diel). Všetky tri tieto ingrediencie používam aj pri výrobe kozmetiky. Sóda a škrob idú do šumiviek a vínan draselný do šumivých "rolád", ktoré sú určené tiež do kúpeľa.

2. Ak robím vaječnú omeletu a chcem aby bola nadýchanejšia pridám ju do vajíčok (na 3 vajíčka dávam pol čajovej lyžičky).

3. Po krájaní cibule, cesnaku alebo iných aromatických potravín je niekedy problém zmyť tieto pachy z rúk. Vtedy použite sódu bikarbónu, ktorou si vydrhnete vopred navlhčené prsty a ruky. Následne stačí opláchnuť a pach je fuč.

4. Vždy som chcela mať pocit, že drevená doska na krájanie je dokonale čistá a nekontaminujem si ďalšie jedlo. Dnes použíam plastové dosky na krájanie no spôsob ako ich umývam je rovnaký. V rovnakom pomere zmiešam sódu bikarbónu a kuchynskú soľ a pridám trošku vody aby vznikla pasta a tou vydrhnem dosku. Stačí už len opláchnuť.

5. U nás doma holdujeme pitiu čierneho čaju s mliekom. Pred mnohými rokmi mi táto chuť čaju učarovala v Anlicku a dodnes ho denne pijem. Pridal sa ku mne aj môj manžel. Tiež máme radi (asi nostalgia z detstva) pigi čaj s cukrom a citrónom. Čierny čaj je silné farbivo a stane sa, že po ňom zostanu škvrny na nádobach. Vtedy stačí na vlhkú hubku či handričku nasypať trošku sódy bikarbóny a touto pastou prejdem všetky nádoby vrátane konvičiek na čaj a škvrny sú fuč. Robnako dobre táto pasta funguje aj na škvrny po káve.

6. Na čistenie výlevky v kuchynskom dreze a kúpelni používam 2 dcl šálku sódy, ktorú vysypem do odtoku a zalejem ju 1 šálkou veľmi teplého octu (60 sekúnd v mikrovlnke). Nechám pôsobiť 10 minút a následne zalejem 1 litrom vriacej vody. Ak je to nevyhnutné proces zopakujem. 

7. Ak je príčinou upchatého odtoku tuk zmiešam 150 g sódy bikarbóny so 150 g soli, vysypem do odtoku. Prilejem 3 dcl vriacej vody a nechám pôsobiť niekoľko hodín. Odporúčam to zaliať na noc a ráno už len prepláchnete horúcou vodou a mastnota je fuč.

8. Zaprskanú mikrovlnku od jedla čistím len sódou bikarbónou a to nasledovne. Do plastovej nádobky vhodnej do mikrovlnky nalejem 2 dcl vody a pridám 30 g sódy bikarbóny a nechám ju zohrievať 2,5 minúty. Voda začne vrieť a vyparuje sa. Mikrovlnka zvnútra je celá vlhká a práve túto vlhkosť utiem papierovou útierkou a spolu s ňou aj nečistoty. 

9. Sóda bikarbóna je známa tým, že pohlcuje pachy. Preto ak na utieranie pultov v kuchyni používate handričky a máte pocit, že začínajú páchnuť no nechcete ich ešte vyhodiť odporúčam vám ich na noc vložiť do 500 ml teplej vody, v ktorej ste rozpustili 30 g sódy bikarbóny. Do tohto roztoku môžete dať aj hubky na riad. Rno už len vyžmýkate a preperiete v studenej vode.

10. Nerezový drez a batéru čistím taktiež pastou, ktorú si pripravím so sódy bikarbóny a vody.

11. Z času načas sa aj tej lepšej gazdinke podarí pripáliť nejaké jedlo. Zvyčajne je to krupicová kaša či puding, stačí na pár sekúnd odbehnúť a je to tam. Vtedy do prihoretého hrnca napustite asi 3 cm vody a pridajte 60 g sódy bikarbóny  a chvíľu povarte. Potom stačí nechať hrniec aj s roztokom niekoľko hodín postáť a prihoreniny sa zlúpnu sami. 

12. Ak sa vám zdá, že umývačka riadu páchne, nasypte na jej dno 100 g sódy bikarbóny a pustite program na oplachovanie riadu. 

13. Nečistoty, ktoré sa vám na kuchynskom pulte nedarí umyť odstránite ak ich vyčistíte pastou s 2 dielou sódy bikarbóny a jedného dielu vody. Plochy treba následne umyť vodou.

14. Aj na čistenie chladničky je vhodná sóda bikarbóna. Na navlhčenú handrčku dajte troška sódy a pretrite ňou poličky a aj steny chladničky. Následne umyte čistou vodou. 

15. Pachy z jedla v chladničke zmiznú ak do nej dáte misku so sódou bikarbónou, tá ako som už vyššie písala pohlcuje pachy. Raz za 2 týždne ju vymeňte za novú.

 

Sódu bikarbónu ponúkame aj v našom eshope v 500 g, 1 kg, 2,5 kg a 25 kg balení.

 

*/